Waarom een doula?

Er zijn allerlei redenen waarom je de hulp van een doula kunt inroepen:


* Omdat een bevalling een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis in je leven is en je je daar, zeker bij een eerste kindje, erg onzeker over kunt voelen.

 

* Omdat je behoefte hebt aan wat extra steun. Voor veel vragen kun je ook terecht bij je verloskundige, maar een doula zal bij je zijn tijdens de hele bevalling vanaf de eerste wee. Een verloskundige komt normaal gesproken pas als de bevalling al een tijd op gang is. Bovendien hoort een verloskundige zich ook echt met de bevalling bezig te houden. Als er geen doula bij is, zal de verloskundige jou ook coachen, maar haar aandacht is toch verdeeld. Een doula is er echt 100% voor jou en je partner.

 

* Omdat je speciale bevallingswensen (in bad, wie mag er wel / niet bij zijn, wie pakt het kindje als eerste aan, pijnbestrijding of niet) van tevoren met je doula kunt bespreken. Zij zal dit voor je in de gaten houden.

 

* Omdat je, als alleenstaande aanstaande moeder, of als aanstaande moeder wiens partner in het buitenland verblijft, misschien wel behoefte hebt aan de liefdevolle ondersteuning van een doula.

 

* Omdat je een eerdere vervelende ervaring hebt gehad tijdens een bevalling en derhalve opziet tegen de volgende bevalling

 

* Omdat je opziet tegen of bang bent voor de pijn van de bevalling

 

* Omdat je graag continue begeleiding wilt


Er is onderzoek gedaan naar de voordelen van de continue ondersteuning van een doula. Het betreft hier een Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten niet onverkort kunnen worden overgenomen op de Nederlandse situatie. Wij beschikken immers al over een uniek netwerk van verloskundigen en kraamzorg. Toch kan er gesteld worden dat er ook in Nederland voordelen te behalen zijn bij het gebruik van een doula, hierbij kan worden gedacht aan:

 

  • Korter durende ontsluitingsfase

  • Minder vaak stimulatie met weeen opwekkers nodig

  • Minder vaak een knip nodig

  • Minder keizersneden

  • Minder behoefte aan pijnstilling

  • Meer tevredenheid (bij de vrouw)

  • Minder postnatale depressie zes weken na de geboorte